Sluiten

1000 Steps Beach

1000 Steps Beach

Alleen al de naam 1000 Steps Beach brengt je fantasie op hol. Het zou zomaar een plek in een sprookje of een verhaal over piraten kunnen zijn. De echte Bonaire-kenners weten meteen welk strand er bedoeld met 1000 Steps Beach. Het is het idyllische strand dat je alleen maar via een trap kunt bereiken. Ondanks de naam heeft Thousand Steps Beach eigenlijk maar 67 kalkstenen trappen die naar beneden leiden naar een stuk afgelegen, ongerepte kustlijn.

Als je je afvraagt hoe Thousand Steps Beach aan zijn naam komt, dan is dat omdat de enige manier om bij het water te komen is door die 67 treden af te lopen met al je duikspullen. Het dragen van al je duikspullen ervoor zorgt dat die 67 treden al snel aanvoelen als 1000, vandaar de naam “Thousand Steps Beach”.

Het strand

Het strand zelf is een strook van witte rotsachtige kustlijn geflankeerd door droge kliffen aan de ene kant en felblauw water aan de andere kant. De oppervlakte van het strand bestaat vooral uit stukken dood koraal. Door de watererosie zijn de scherpe randen van het koraal afgesleten. Er staan overal struiken en cactussen en er is weinig of geen schaduw, afhankelijk van het tijdstip van de dag.

In de vroege ochtend heb je nog wat schaduw door de kliffen, maar zodra de zon hoog genoeg aan de hemel staat, is het vinden van beschutting een lastige zaak op 1000 Steps Beach. Wij zitten dan meestal tussen de struiken die aan de noordkant van het strand staan. Daar heb je voldoende beschutting tegen de felle zon. Er is helaas niet zoveel ruimte beschikbaar op deze plek, waardoor het aantal mensen dat hier kan zitten of liggen beperkt is.

1000 Steps Beach

Snorkelen en duiken

Het strand ligt aan de westkust van Bonaire, die bekend staat om zijn gezonde koraalriffen en gevarieerde zeeleven. Het heldere water en de afwezigheid van een al te sterke stroming maken het een ideale plek voor zowel beginnende als ervaren snorkelaars en duikers. Halverwege het strand is er een plek waar je gemakkelijk het water in en uit kunt stappen. Die plek wordt door middel van een geel beschilderde steen met daarom in het zwart de woorden ‘entry’ en ‘exit‘ gemarkeerd.

1000 Steps Beach behoort tot de populairste duikplek op Bonaire. Deze duikspot staat bekend om zijn levendige koraaltuinen en scholen vis, waaronder levendige papegaaivissen, trompetvissen, vlindervissen en maanvissen. Er is bij 1000 Steps Beach een vrij grote kans dat ze zeeschildpadden zult spotten. Het water is hier zo helder dat je de schildpadden soms van boven af, voordat je via de trap naar beneden gaat, kunt zien zwemmen in het zeewater.

Zo kom je er

1000 Steps Beach ligt langs de westkust van Bonaire, ongeveer tien kilometer ten noordwesten van Kralendijk, de hoofdstad van het eiland. Met de auto of scooter rijd je vanuit Kralendijk in ongeveer 15 tot 20 minuten naar 1000 Steps Beach. Dat doe je via de kustweg. Let goed op wanneer je de gele rotsen met de naam ‘1000 Steps’ langs de kant van de weg ziet. Je kunt je auto of scooter op een van de parkeerplekken aan de overkant van de weg parkeren.

Reageer je te laat en rijd je er voorbij? Dan heb je dikke pech, want na 1000 Steps Beach verandert de weg in een eenrichtingsweg, waardoor je niet om kunt keren. Vergeet niet om alle waardevolle spullen uit de auto mee naar beneden te nemen. En weet dat de 67 traptreden bij tropische temperaturen aan zullen voelen als duizend treden, als je later op de dag weer met de duikspullen naar boven moet lopen. Weet dat het de moeite meer dan waard is.

bekijk locatie in Google Maps

Drukte

Ligt er een groot cruiseschip in de haven van Kralendijk? Of liggen er zelfs twee? Dan kan het op bepaalde momenten even goed druk worden op 1000 Steps Beach. Dat komt door de georganiseerde tours waarbij cruisepassagiers langs de hoogtepunten van Bonaire gebracht worden. Je spant dat een schilderachtig strand met de sprookjesachtige naam 1000 Steps Beach vaak in zo’n excursieprogramma opgenomen wordt.

1000 Steps Beach