Sluiten

Duurzamere vakantie vieren

Na jarenlang onszelf amper druk gemaakt te hebben om onze leefomgeving, is milieubewust of duurzaam leven gelukkig een stuk belangrijker geworden. Dat geldt ook voor hoe we onze vakanties vieren. Een vliegvakantie naar Bonaire zal vanwege het vliegen naar Bonaire nooit het stempel ‘duurzaam’ krijgen. Je kunt er wel voor zorgen dat jouw verblijf op Bonaire duurzamer verloopt, zodat de ecologische voetafdruk beperkt blijft.

Kwetsbaar eiland

Bonaire is vanuit ecologisch oogpunt in verschillende opzichten een kwetsbaar eiland. De kleine oppervlakte van Bonaire dat er weinig ruimte is voor habitatontwikkeling en dat populaties van planten en dieren kleiner zijn en dus kwetsbaarder zijn voor uitsterven. Bonaire ligt in de Caribische Zee. Een stijging van de zeespiegel als gevolg van klimaatverandering heeft een directe impact op Bonaire. Sommige delen van het eiland dreigen in de toekomst onder water komen te staan.

Tot slot is er het kwetsbare koraal rond Bonaire. Een groot deel van het rif is de afgelopen decennia beschadigd geraakt, deels door opwarming van de aarde, deels door menselijk handelen en deels door orkanen. Met name orkaan Omar heeft in 2008 een deel van het koraalrif flink beschadigd.

Duurzaam toerisme essentieel

De impact van het toerisme is groot en dient zoveel mogelijk beperkt te worden. Duurzaam toerisme is daardoor een essentiële methode om de negatieve invloed van de mensen en specifiek van toeristen op de leefomgeving van Bonaire zoveel mogelijk te beperken. En nee, deze pagina is niet geschreven door een klimaatdrammer, maar wel door iemand die bewust is van het feit dat vaak vrij simpele bewuste keuzes de impact op het milieu van Bonaire kunnen beperken.

Op deze pagina geven we een aantal tips over hoe dat jij jouw vakantie op Bonaire zo duurzaam mogelijk kunt maken. Denk eraan dat alle kleine beetjes kunnen helpen.

Drink kraanwater

Het leidingwater op Bonaire is uitstekend van kwaliteit. Je kunt het kraanwater zonder enige gezondheidsrisico drinken. Het water is neutraal van smaak. Er is dus geen enkele reden om water in milieubelastende plastic flessen te kopen. Sommige accommodaties op Bonaire bieden karaffen aan waarmee je kraanwater in de koelkast kunt zetten.

Wat wij zelf wel iedere vakantie op Bonaire doen, is aan het begin van de vakantie wel twee grote flessen mineraalwater kopen. Die flessen hervullen we de hele vakantie om water mee te kunnen nemen als we gaan snorkelen. Aan het einde van de vakantie leveren we die twee flessen weer in, zodat ze gerecycled kunnen worden.

Herbruikbare tassen

Herbruikbare tassen

Gebruik geen plastic tasjes als je bijvoorbeeld boodschappen gaat doen. Supermarkten verkopen herbruikbare tassen die je tijdens je hele vakantie kunt gebruiken. Wij nemen ze vervolgens mee terug naar Nederland, waar ze nog lange tijd gebruikt worden voor onze wekelijkse boodschappen. De tassen van supermarkt Van Den Tweel vormen altijd een leuk aandenken aan Bonaire.

Handdoeken

Helaas denken veel toeristen nog steeds dat je een handdoek maar één keer kunt gebruiken en dat hij dan gewassen moet worden. Hoe vies wordt een handdoek van een afdroogbeurt? Gebruik je handdoek daarom meerdere keren voordat je hem om laat wisselen voor een schone handdoek. Je hebt geen idee hoeveel dit bespaart aan energie en gebruik van wasmiddelen, waarvan de restanten niet echt milieuvriendelijk te noemen zijn.

Afval

Beperk het afval door zoveel mogelijk herbruikbare materialen te gebruiken. Natuurlijk ontkom je niet aan het creëren van afval. Scheidt het afval goed, ruim het altijd op en neem je afval bij voorkeur mee naar je accommodatie als je het strand bezocht hebt. Op die manier weet je zeker dat jouw afval geen zwerfafval wordt.

Neem niet te veel bagage mee

Wil je je halve kledingkast meezeulen naar Bonaire? Niet doen! Je zult sowieso vooral in luchtige kleding en vooral badkleding rondlopen tijdens je vakantie. Door minder kleding en schoenen mee te nemen, kun je kilo’s aan bagage besparen. Minder kilo’s aan boord van het vliegtuig betekent minder uitstoot.

Niet alleen op kleding en schoenen kun je kilo’s besparen. Kijk eens kritisch naar wat je mee wilt nemen en vraag jezelf af of je dat allemaal echt nodig hebt tijdens je vakantie. Nog een simpele manier om reisbagage te besparen: beperk het aantal koffers. Met 2 mensen reizen en 1 koffer gebruiken bespaart je gemiddeld ook vier kilo aan het gewicht van de koffer zelf.

Zonnebrandcrème

Veel reguliere zonnebrandcrèmes gebruiken oxybenzone als UV-filter. Er zijn sterke vermoedens dat deze stof een schadelijk effect heeft op het milieu. Er worden specifiek zorgen uitgesproken over het schadelijk effect van oxybenzone op levend koraal. En laat dat nou net een van de meest kwetsbare onderdelen zijn van het ecosysteem rond Bonaire.

Vanwege de hoge zonkracht op Bonaire is het niet gebruiken van zonwerende middelen vaak geen optie. Kies er daarom voor om een zonnebrandcrème zonder oxybenzone te gebruiken. Deze zogenaamde koraalvriendelijke zonnebrandmiddelen zijn op tal van plekken op Bonaire te koop. Je kunt ze ook vooraf in Nederland kopen, maar dat betekent extra gewicht in je bagage.

Ga langer op vakantie

In absolute zin beperk je de hoeveelheid uitstoot niet, maar door langer op vakantie naar Bonaire te gaan is de relatieve impact van het vliegen lager. Niet iedereen zal dit een duurzamere oplossing vinden, maar ik denk dat de meeste mensen het eens kunnen zijn met de gedachte dat voor een korte vakantie naar Bonaire vliegen vanuit ecologisch oogpunt discutabel is.

Vervoer

Je zult op Bonaire enige vorm van transport nodig hebben. Kijk hoe je daarbij milieubewuste keuzes kunt maken. De elektrificatie van het wagenpark staat op Bonaire nog in de kinderschoenen, maar is wel gaande. Je kunt met de reguliere auto’s al uitstoot besparen door efficiënt te gaan autorijden: geen korte afstanden, geen onnodige ritten en geen zware rechtervoet. Door jezelf aan de maximumsnelheid te houden rijd je veiliger, relaxter en zuiniger. Daardoor stoot de auto minder schadelijke stoffen uit tijdens de rit.

Verblijf je in of rond Kralendijk en hoef je amper buiten de stad te zijn? Kijk dan of een huurfiets een goed alternatief voor je is. Fietsen is goed voor het milieu en voor je gezondheid.

Geen nieuwe outfits

Tegenwoordig weten we hoe milieubelastend de mode-industrie is. Dat geldt vooral voor kledingstukken die van de aangename stof katoen gemaakt zijn. Voor de productie van 1 kilogram katoen is gemiddeld 10.000 liter water nodig. Dat is ongeveer evenveel water als een persoon in een jaar drinkt.

Heb je de neiging om voor je vakantie op Bonaire een compleet nieuwe zomergarderobe aan te schaffen? Doe het niet! Ongeveer 99,99% van de mensen op Bonaire interesseert het niets of wat je draagt helemaal up-to-date is. Bonaire is gelukkig geen Ibiza.

Eet lokaal

Het is een onmogelijke opgave om vooral lokale producten te eten. Er vindt niet zoveel landbouw en veeteelt plaats op Bonaire. Veel producten worden geïmporteerd, waarvan een aanzienlijk deel van de verse producten met dezelfde vliegtuigen aangevoerd wordt waarmee de Nederlandse toeristen naar Bonaire gebracht worden. Vis kan gezien worden als een betere keuze. De meeste vis op Bonaire komt voort uit lokale visvangst.

Geen duikhandschoenen

Op Bonaire is het verboden om duikhandschoenen te gebruiken in het Bonaire National Marine Park, dus eigenlijk in alle wateren rond Bonaire. Dit is om de onderwaterwereld te beschermen. Duikhandschoenen kunnen koraal beschadigen, waardoor het koraalrif kan afsterven. Koraalrif is een belangrijk onderdeel van de onderwaterwereld. Het is dus belangrijk om het koraalrif te beschermen.

Duikhandschoenen kunnen koraal beschadigen op verschillende manieren. Zo kunnen ze koraal schuren of stuktrekken. Ook kunnen ze bacteriën en andere ziekteverwekkers overbrengen. Duikhandschoenen kunnen ook worden gebruikt om koraal te breken of te verwijderen.

Beperk het energieverbruik

Energie is op Bonaire duur en niet altijd duurzaam. Slechts een deel van de energie komt voort uit duurzame oplossingen, voor de rest is men op Bonaire aangewezen op fossiele grondstoffen om elektriciteit op te wekken. Probeer daarom om je energiegebruik op Bonaire te beperken. Zet de airconditioning niet te laag en laat hem niet onnodig draaien. De slaapkamer koelen voor het slapen gaan en vervolgens de plafondventilator zijn werk laten doen, is vaak al voldoende.

Laat geen licht onnodig branden, zet de temperatuur van je koelkast een graadje hoger en houd ramen en deuren gesloten als de airconditioning aan staat. Door deze simpele daden kun je het energieverbruik een stuk beperken.

duurzame energie op Bonaire