Sluiten

Klimaatverandering

klimaatverandering

Dat er wereldwijd sprake is van klimaatverandering, dat zal bijna niemand meer ontkennen. De mate waarin het klimaat verandert, welke rol de mens daarin speelt en wat de effecten van de klimaatverandering zijn, daarover lopen de meningen meer uiteen. Ook op Bonaire is er sprake van klimaatverandering en zijn de gevolgen voor het eiland van tijd tot tijd zichtbaar. Soms uit het zich in een weerfenomeen, soms is het de omgeving die over een bepaalde periode een transformatie laat zien.

Meer regen

Tijdens sommige jaren wijken het neerslagpatroon en de hoeveelheid som af van wat binnen de klimaatstatistieken van Bonaire als ‘normaal’ beschouwd kan worden. Zo was er in het jaar 2022 sprake van een natter en langer aanhoudend nat seizoen. Het gevolg was dat het eiland zo prachtig groen was, dat zowel bezoekers als locals echt genoten van het uiterlijk zoals Bonaire dat eind 2022 en begin 2023 liet zien. Een bijkomend effect was dat er op meer plekken op Bonaire water bleef staan en dat je daardoor op meer locaties flamingo’s kon spotten.

Hogere temperaturen

Het jaar na het relatief natte 2022 was het de temperatuur die opviel. De periode eind augustus tot eind oktober 2022 is als opvallend heet ervaren. De officiële temperaturen liepen geregeld op naar 34 graden Celsius en enkele dagen zijn er recordtemperaturen van 35 graden Celsius gemeten. In combinatie met de hoge relatieve luchtvochtigheid en vooral in oktober met de af en toe bijna wegvallende wind, was het op Bonaire om af te bikken. Eilandbewoners die al langere tijd op Bonaire wonen beschreven het als een van de heetste periodes die ze op Bonaire meegemaakt hebben.

In de afgelopen vijftig jaar is de gemiddelde temperatuur op Bonaire met 1,5 graad Celsius gestegen. Het lijkt erop dat de opwaartse trend van de gemiddelde temperaturen accelereert en dat in de nabije toekomst officiële maximumtemperaturen van 36 graden af en toe waargenomen zullen worden.

Vaker storm

Door klimaatverandering is de kans groter geworden dat Bonaire last heeft van een orkaan of zelf door een tropische cycloon getroffen wordt. De zogenaamde ‘hurricane belt‘ omvat het gebied waarbinnen orkanen kunnen ontstaan en verplaatsen. Bonaire ligt net buiten de orkaangordel, maar die lijkt zich de afgelopen jaren ietwat zuidelijke te gaan bevinden. Hierdoor is de kans op tropische stormen in Bonaire groter geworden en komen orkanen af en toe gevaarlijk dicht in de buurt.

Stijgende zeespiegel

De zeespiegel is op Bonaire de afgelopen 50 jaar met ongeveer 10 centimeter gestegen. Dit heeft af en toe al tot overstromingen geleid. Een verdere toename van de zeespiegelstijging zal zorgen voor meer natte voeten en kan in de verdere toekomst zorgen dat delen van het eiland bedreigd worden door het water.

TIP

duurzaam op vakantie

Wil je zelf je steentje bijdragen door duurzamer op vakantie naar Bonaire te gaan? Lees dan onze simpele tips over hoe jij jouw impact op het milieu door je Bonaire vakantie te beperken.

duurzaam vakantie vieren op Bonaire