Sluiten

Reisvoorbereiding

De reis naar Bonaire is geboekt en de voorpret kan beginnen. Misschien dat je alvast wat extra zomerse outfitjes aanschaft in de aanloop naar de vakantie of dat je een reisgids aanschaft om je in te lezen. Iedereen vult het een beetje zelf in hoe dat er naar de vakantie op Bonaire toegeleefd wordt. Toch zijn er en aantal zaken die je voor vertrek naar Bonaire beter geregeld kunt hebben of in een enkel geval zelfs moet regelen. Wij hebben de belangrijkste punten voor de reisvoorbereiding voor Bonaire voor je op een rijtje gezet.

Geldig paspoort

Je zou de eerste niet zijn die geen geldig paspoort heeft op de dag van vertrek. Soms is het een geval van vergeten te controleren tot wanneer het paspoort geldig is, soms is het de verkeerde veronderstelling dat je voor een reis naar Bonaire geen paspoort nodig hebt. Want hoewel Bonaire in de vorm van een bijzondere gemeente onderdeel van Nederland is, vinden er wel grenscontroles plaats waarbij je een geldig paspoort nodig hebt. Een Nederlandse identiteitskaart (NIK) volstaat niet als reisdocument, omdat Bonaire geen onderdeel is van de Europese Unie.

Zorg er daarom voor dat je minstens enkele weken voor je vertrek naar Bonaire gecontroleerd hebt of alle deelnemers aan de reis in het bezit zijn van een geldig paspoort. Het paspoort moet het hele verblijf op Bonaire geldig zijn. Heeft er iemand geen geldig paspoort? Regel dit dan voor vertrek naar Bonaire.

geldig paspoort

Visitor Entry Tax (VERPLICHT)

Om Bonaire binnen te komen moet je Visitor Entry Tax betalen. Hier ontkom je niet aan. De Visitor Entry Tax is in de plaats gekomen van de toeristenbelasting. Het grote verschil is dat de toeristenbelasting per persoon per nacht was en dat de Visitor Entry Tax een vast bedrag per persoon per verblijf is. De manier van innen is ook veranderd. Voorheen werd de toeristenbelasting door de accommodaties in rekening gebracht, tegenwoordig reken je de Visitor Entry Tax direct met de Bonairiaanse overheid af.

Het beste betaal je de Visitor Entry Tax vooraf online. Dat doe je via deze website. Betalen kan alleen met een creditcard of met iDeal. Mocht de betaling online niet lukken, dan kun je met de gegenereerde QR-code na aankomst op de luchthaven betalen. Ook daar kan het alleen elektronisch en niet contant.

Stinapa Nature Fee

Om het Bonaire National Marine Park (alle wateren rond Bonaire en de Lac lagune) te mogen bezoeken, bijvoorbeeld om te duiken, snorkelen of kajakken, moet je een ‘Nature Fee’ betalen. Deze vergoeding wordt geïnd door de non-profit organisatie Stinapa en is verplicht. De Stinapa Nature Tag is tegenwoordig volledig elektronisch en moet via internet geregeld worden. Het beste doe je dit voor je vertrek naar Bonaire. Ga je duiken of snorkelen rond Bonaire zonder de Stinapa Nature Fee betaald te hebben? Weet dan dat de sancties die opgelegd kunnen worden, flink zijn: maximaal 1 maand hechtenis of een boete van maximaal 2800 dollar.

regel de Stinapa Nature Fee

Reisverzekering

Voor een reis naar Bonaire is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten waar extra medische kosten bij gedekt worden. Omdat Bonaire buiten Europa ligt, moet het een reisverzekering met werelddekking zijn. Het maakt niet uit of het een losse reisverzekering of een doorlopende reisverzekering is. Ga je extreme sporten beoefenen op Bonaire? Kijk dan goed in de voorwaarden of ongevallen die daaruit voort kunnen vloeien ook gedekt zijn.

Medicijnverklaring

Gebruik je medicijnen op doktersvoorschrift die je mee wilt/moet nemen naar Bonaire? Zorg er dan voor dat je een medicijnverklaring meeneemt naar Bonaire. Die kun je vooraf regelen via je apotheek of (huis)arts. Een medicijnverklaring kan aan de douane aantonen waarom je die specifieke medicijnen bij je hebt. In het geval van een ziekenhuisopname of bezoek aan een arts op Bonaire kun je laten zien welke medicijnen je gebruikt, in welke frequentie en waarom.

Bankpas en geld

Op Bonaire betaal je met de Amerikaanse dollar (USD). Met de euro kun je vrijwel nergens terecht. Met een Nederlandse bankpas kun je op veel plekken betalen en ook kun je er geld mee uit de geldautomaten halen. Zorg er wel voor dat je bankpas op ‘wereldprofiel’ staat. Meestal is dat standaard niet het geval.

Contant geld is altijd handig op Bonaire. Hiermee kun je fooien geven of op plekken betalen waar pinnen niet kan. Er zijn meerdere geldautomaten waar je op Bonaire geld kunt opnemen. De laatste tijd gebeurt het weleens dat de geldautomaten niet werken. Wil je zeker zijn dat je in ieder geval wat contant geld hebt? Bestel die dan vooral in Nederland via gwk.nl en haal je Amerikaanse dollar voor vertrek op Schiphol op.

Huurauto

Voor de drukkere reisperiodes, zoals tijdens de kerstvakantie, is er meer vraag naar huurauto’s dan dat er aanbod is. Vooral populaire huurauto’s zoals pick-ups zijn dan soms al maanden van tevoren uitverkocht. Het advies is daarom om ruimschoots voor vertrek je huurauto op Bonaire te regelen.

Restaurantreserveringen

Voor de meeste vakanties naar Bonaire zal het overbodig zijn om voor je vertrek alvast een of meerdere restaurantreserveringen te maken. Voor de kerstvakantie is het een ander verhaal. Deze reisperiode is er topdrukte op Bonaire, wil men vaker uit eten en hebben een aantal restaurants op Bonaire de gewoonte om in deze periode een korte vakantie te houden en dus dicht te zijn.

Het kan dus handig zijn om voor de kerstvakantie en vooral voor Kerstmis alvast je diner vast te leggen. Sommige restaurants hebben een speciaal kerstmenu tijdens de kerstdagen, andere restaurants hanteren hun normale menu.

Late check-out

Vlieg je vanuit Nederland rechtstreeks (of met een overstap op Aruba of Curaçao) naar Bonaire? Dan is de kans erg groot dat je tegen of in de avond arriveert, maar ook in de avond weer richting Nederland vertrekt. De meeste accommodaties hanteren een check-out tijd die tussen 10:00 en 12:00 uur in de ochtend ligt. Als je pas ’s avonds terugvliegt, dan kan het prettig zijn om een zogenaamde late check-out te regelen.

Bij een vakantiewoning kan dat wat lastiger zijn, omdat daarvoor meer tijd nodig is om het huis voor de volgende gasten weer helemaal netjes te krijgen. Bij hotels en appartementen is er vaak wat meer flexibiliteit, zeker als men vooral gasten uit Nederland heeft. Bij sommige accommodaties kun je vooraf je late check-out al regelen. Daarvoor betaal je dan een toeslag. Grotere hotels kunnen vaak pas op de dag voor vertrek aangeven of een late check-out mogelijk is. Ons advies is om het – als je dat wilt – voor vertrek naar Bonaire al geregeld te hebben.