Sluiten

Vervoer

Vanaf het moment dat je op Bonaire gearriveerd bent, of het nu per vliegtuig of met een cruiseschip is, heb je vervoer nodig. Je zult naar je accommodatie moeten reizen, of als je een cruisepassagier bent dan zul je waarschijnlijk iets van het eiland willen zien. Je zou ervoor kunnen kiezen om de cruiseboot af te lopen en in Kralendijk te blijven. Dat kun je eigenlijk prima te voet doen. Kralendijk is een stad, maar heeft de omvang van een dorp. Al wandelend kun je eigenlijk heel Kralendijk binnen een paar uur helemaal gezien hebben.

Op deze pagina beschrijven we de verschillende vormen van vervoer die jou op Bonaire ter beschikking staan.

Huurauto

Wij huren altijd een auto als we op Bonaire zijn. Dat doen we voor de hele vakantie, zodat we altijd kunnen gaan en staan waar we willen. Het is niet zo dat ze iedere dag bezig bent om excursies te maken en het hele eiland rond te rijden. Een huurauto is vooral gemakkelijk als je verschillende stranden wilt bezoeken of vanaf diverse plekken op het eiland de zee in te gaan om de onderwaterwereld van Bonaire te ontdekken.

Verblijf je niet op loopafstand van het centrum van Kralendijk? Dan kun je de huurauto prima gebruiken om ’s avonds mee naar een restaurant te gaan. Een auto is natuurlijk ook handig om boodschappen in te slaan.

TIP:
5 dingen die je moet weten als je op Bonaire een auto wilt huren

Beter een pick-up?

Beter een pick-up?

Op Bonaire zie je veel pick-ups rondrijden. Deze auto’s zijn ideaal om duikuitrusting en snorkelspullen in mee te nemen. Die gooi je gewoon in de achterbak. Dankzij hogere bodemvrijheid zijn de pick-ups verder uitstekend om de onverharde parkeerplaatsen van de stranden op te rijden. Wil je het nationaal park Washington Slagbaai bezoeken. Dan is een normale auto eigenlijk afgeraden. Beter ga je met een pick-up of 4×4 SUV rondrijden over de onverharde wegen in Washington Slagbaai.

Autorijden op Bonaire

pas op voor de ezels tijdens het autorijden op Bonaire

Autorijden op Bonaire is een piece of cake. Je kunt er de weg uitstekend vinden, de wegen zijn over meestal goed begaanbaar en over het algemeen zul je weinig verkeersstress ondervinden als je op Bonaire achter het stuur kruipt. Verkeerslichten vind je niet op Bonaire, parkeren is vrijwel overal gratis (behalve op de luchthaven) en je rijdt net als bij ons aan de rechterkant van de weg. Je zult op Bonaire wel rekening moeten houden met wilde dieren die zich mogelijk op de weg begeven en dan met name de ezels.

Met de scooter

scooterrijden op Bonaire

Heb je nog geen autorijbewijs, ben je te jong om een auto te huren of lijkt een scooter je leuker/handiger/voordeliger? In Kralendijk zitten meerdere scooterverhuurbedrijven. Scooters Bonaire is een bekende en grotere verhuurder van scooters. Als je bij hen een scooter huurt, komen ze je ophalen bij de accommodatie en kunnen ze je aan het einde van de huurperiode daar ook weer afzetten. Je kunt hier ook elektrische scooters huren, wat beter is voor het milieu.

Bij AB Scooter Rental zijn alle huurscooters elektrisch. Helemaal opgeladen kun je ongeveer 50 kilometer rijden, wat op Bonaire ruim voldoende is. Ook bij AB Scooter Rental heb je gratis haal en breng service.

De prijs voor het huren van een scooter op Bonaire begint bij ongeveer 25 euro per dag. Neem je voor nog geen tientje de volledige verzekering erbij, dan heb je geen eigen risico.

Op de fiets

Je kunt bij de scooterverhuurders meestal ook fietsen, e-bikes of elektrische fatbikes huren. Fiets je graag en hoef je op Bonaire geen al te grote afstanden te overbruggen, dan is fietsen een uitstekende vorm van vervoer. Houd er rekening mee dat er geen fietspaden zijn en dat er in het wegdek soms flinke kuilen kunnen zitten. Ga je fietsen op Bonaire? Dan is het goed te weten dat er meestal een vrij stevige wind (windkracht 5) staat. Een elektrische fiets is bij wind tegen dan toch wel prettig.

Openbaar vervoer

Op sommige plekken op Bonaire kom je nog bordjes tegen waar ‘BUSHALTE’ op staat. Je kunt daar wachten totdat je een ons weegt, maar er zal geen bus aankomen. Er is geen vaste dienstregeling. De enige bussen die er rijden, rijden op bestelling. Eigenlijk fungeren ze als taxi in plaats van als lijnbus.

Trams, treinen en metro’s zul je op Bonaire niet zien.

Taxi

Taxi op Bonaire

De enige vorm van openbaar vervoer zijn taxi’s. Voor gezelschappen die wat groter zijn, rijden er taxibusjes rond. Je vind taxi’s op de luchthaven en bij enkele grotere hotels, zoals het Chogogo Dive & Beach Resort Bonaire, staan ook regelmatig taxi’s te wachten. Taxi’s rijden op basis van vaste tarieven en hebben geen taximeter. De tarievenlijst is beschikbaar op Flamingo Airport en in de taxi’s zelf.

Andere vervoermiddelen

Tuk tuk

Er zijn andere vervoermiddelen te vinden op Bonaire. Je kunt met een tuktuk meerijden. Deze tuktuks, die op Bonaire Bon Tuk heten, staan onder ander te wachten op de plekken waar de cruisepassagiers van boord gaan. De Bon Tuks zijn ideaal om het eiland mee te gaan verkennen. De tuktuk chauffeur dient dan meteen als gids.

Bon Tuk rijdt behalve met tuktuk’s ook met speciale halfopen toeristenauto’s rond. Deze zijn goed voor 8 personen, inclusief de chauffeur. Onder het label ‘Eco Tours Bonaire’ verzorgen zij rondritten die je langs de hoogtepunten van Bonaire brengen.

Op Bonaire kun je ook golfkarretjes huren om mee op pad te gaan. Dit wordt vooral door Amerikaanse cruisepassagiers gedaan. Eerlijk is eerlijk: een golfkarretje zou niet onze voorkeur hebben. Ze horen eigenlijk niet op de openbare weg thuis. Sommige toeristen denken daar anders over en de verhuurders van deze elektrische karretjes kunnen er hun boterham mee verdienen.

Bon Tuk
golfkarretje