Sluiten

Weer

het weer op Bonaire

Het weer is voor veel vakantiegangers een doorslaggevende factor om een vakantie op Bonaire te vieren. Het tropisch savanneklimaat staat garant voor altijd warme weersomstandigheden, zelfs op de dagen dat het weerbeeld wat minder fantastisch is. Omdat Bonaire in de vorm van bijzondere gemeente onderdeel van Nederland is, mag Bonaire zich de warmste bestemming van ons land noemen.

Bonaire & weer

klimaatverandering

klimaatverandering

Ook op Bonaire is er sprake van klimaatverandering. Dit leidt tot hogere temperaturen, veranderende neerslagpatronen en een stijgende zeespiegel.

lees verder

Klimaat van Bonaire

Kenmerkend voor het tropische klimaat van Bonaire zijn de hoge temperaturen, de vele uren zonneschijn en de soms pittige regenbuien die plots kunnen ontstaan. De middagtemperaturen begeven zich het hele jaar door grotendeels binnen eenzelfde bandbreedte. De maximumtemperatuur ligt vrijwel alle dagen boven de 26 graden Celsius en overstijgt zelden de grens van 34 graden. Dit zijn de officieel gemeten temperaturen, uit de wind en in de schaduw. In de volle zon dan het door het directe zonlicht wel warmer worden.

Op Bonaire valt er gemiddeld ongeveer de helft van de hoeveelheid regen die er binnen het Europese deel van Nederland valt. Ongeveer 350 tot 450 millimeter per jaar is normaal. In Nederland zelf is 750 tot 800 millimeter de norm.

Seizoenen

Bonaire kent geen vier seizoenen zoals wij die kennen. Dat betekent niet dat Bonaire geen verschillende seizoenen kent.

Grofweg mag je het weer op Bonaire in drie seizoenen indelen:

Het aangename droge seizoen begint ongeveer halverwege januari en duurt ongeveer tot juni. Daarna begint het warme seizoen. Het verschil in temperatuur bedraagt slechts twee tot vier graden vergeleken met de koelste maanden, maar in combinatie met een licht toenemende relatieve luchtvochtigheid ervaar je het in deze periode wel als warmer.

De laatste drie maanden van het jaar is het nattere seizoen. Op Bonaire heeft men het over het regenseizoen, maar als je het vergelijkt met tropische bestemmingen waar een moessonklimaat heerst, dan stelt het natte seizoen op Bonaire niet zoveel voor.

Wind

Op Bonaire staat vrijwel altijd een flinke bries. Gelukkig maar, want zonder deze bries zou het voor het gevoel een stuk warmer zijn op het eiland. De wind waait vrijwel continu vanuit het oosten. Alles op het eiland is daar op aangepast, zoals de landingsbaan van het vliegveld, de indeling van tuinen en de vegetatie op Bonaire. Daar waar de wind vrijwel continu lijkt te waaien, daar krijgt de fauna amper de kans om serieuze hoogtes te halen.

Opmerkelijk is dat in de periode dat tropische depressies een grotere kans maken om in de buurt van Bonaire te komen, de windsnelheid gemiddeld lager ligt als je kijkt naar de langjarige klimaatstatistieken. In oktober ligt de gemiddelde windsnelheid rond de 23-24 kilometer per uur. Op de schaal van Beaufort heb je het dan over windkracht 4. Vanaf half december tot half augustus is er gemiddeld sprake van windkracht 5.

Zonneschijn

Bonaire is een zonnige bestemming. In een gemiddeld kalenderjaar is er sprake van 2800 tot 3000 uur aan zonneschijn per dag. Helemaal strakblauw hoeft de lucht daar niet voor te zijn. Wolken laten zich geregeld zien. Het is de hoeveelheid bewolking en de snelheid waarmee de wolken komen/gaan wat bepaalt hoe zonnig het uiteindelijk is.

Bonaire kent geen uitgesproken zonnige of sombere maanden. Je ziet wel dat de laatste maanden van het jaar er iets meer kans op bewolkte momenten of zelfs af en toe een grotendeels bewolkte dag bestaat.

Klimaatstatistieken Bonaire

  Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Gemiddeld max. (°C) 30 30 30 30 31 31 31 32 32 32 31 30
Gemiddeld min. (°C) 24 24 25 25 26 26 26 27 27 26 26 25
Uren zon per dag 8 9 9 8 8 8 9 9 8 8 8 8
Neerslag (mm) 35 20 11 14 16 21 35 38 50 64 77 67