Sluiten

Dieren

Op Bonaire leven verschillende dierensoorten. Sommige van deze dieren zul je hoogstwaarschijnlijk tijdens je vakantie op Bonaire tegenkomen, voor andere dieren zul je wat meer geluk moeten hebben of actief ervoor op pad moeten gaan. Wie de in zee levende dieren met eigen ogen wil zien, die zal in de meeste gevallen het water in moeten gaan, al dan niet met een snorkelbril of duikuitrusting.

Schildpadden

Drie van de zeven zeeschildpaddensoorten ter wereld – de karetschildpad, de groene zeeschildpad en de dikkopschildpad – vinden in Bonaire hun thuis. Je kunt ze op verschillende plekken in de wateren rond Bonaire tegenkomen. Wij hebben meestal wel geluk bij de zoutpier, bij 1000 Steps Beach en bij Klein Bonaire. Ook bij de zeegrasvelden in Lac Bay is er een grot kans dat je zeeschildpadden aantreft.

Flamingo's

Flamingo's

Op Bonaire wordt de flamingo als hét symbool van het eiland beschouwd, hoewel flamingo’s niet exclusief op Bonaire leven. Je ziet ze ook op de buureilanden Aruba en Curaçao en op tal van andere bestemmingen, waaronder Cyprus, Frankrijk, Chili en India. De flamingosoort die op Bonaire leeft is de rode flamingo of de Caribische flamingo. Lokaal wordt ook de naam chogogo gebruikt.

Deze elegante roze vogels, met hun lange, sierlijke poten en expressieve snavels, zijn een lust voor het oog. Op Bonaire kun je ze op verschillende plekken in het wild spotten. Het Pekelmeer en het Gotomeer zijn de beste plekken om flamingo’s in het wild te zien. In het Washington Slagbaai National Park zul je ze ook ongetwijfeld tegenkomen. De typische roze kleur dankt de flamingo aan het caroteenrijk voedsel, zoals kleine kreeftjes.

Ezels

Ezels op Bonaire

Met hun wijze ogen en geduldige houding zijn ezels meer dan alleen lastdieren op Bonaire. Het zijn geliefde bewoners, die vaak langs de kant van de weg staan te grazen of in de zon liggen. Verspreid over het eiland lopen er naar schatting meer dan duizend ezels vrij rond op Bonaire. In het Washington Slagbaai National Park leven ongeveer tweehonderd ezels en in de Donkey Sanctuary Bonaire worden een kleine achthonderd van deze goedaardige hoefdieren opgevangen. Deze stevige metgezellen zijn eeuwen geleden meegebracht door Spaanse kolonisten en hebben zich perfect aangepast aan het droge klimaat van het eiland.

Dolfijnen

Wil je dolfijnen in het wild zien? Dat kan rond Bonaire. Met wat geluk kun je vanaf de kust of vanaf een vaartuig dolfijnen spotten. Er zijn negen verschillende soorten dolfijnen die in de wateren rond het eiland waargenomen zijn, waaronder tuimelaars, langsnuitdolfijnen en gewonen dolfijnen. Ze worden het meest gezien tijdens boottochten, maar ze kunnen ook worden gespot vanaf de kust. Dolfijnen zijn vroeg in de ochtend en laat in de middag het meest actief. Dan is de kans het grootste dat je ze te zien krijgt.

Vogels

papegaaien op Bonaire

Bonaire is voor vogelspotters een leuke bestemming. Hier kun je verschillende tropische vogelsoorten in het wild spotten. Zo is Bonaire een prima eiland om papegaaien in het wild te zien, zoals de luidruchtige geelvleugelamazone die hier op vrij grote schaal voorkomt. Iets kleiner, maar bijna net zo kleurrijk, is de Caribische parkiet (Prikichi). Deze vogels zijn over het algemeen niet erg schuw. Andere veel geziene gevleugelde dieren zijn de spotlijster en het suikerdiefje.

Leguanen

De leguaan is een andere dierensoort die je hoogstwaarschijnlijk meer dan eens tegen zult komen op Bonaire. In tegenstelling tot de flamingo, die door de mens is geïntroduceerd, is de leguaan een inheemse diersoort op Bonaire. De meest voorkomende soort op het eiland is de groene leguaan, oftewel de Iguana iguana. Hoewel sommige exemplaren tot indrukwekkende afmetingen kunnen komen (inclusief de lange staart soms meer dan een meter), heb je weinig te duchten van deze reptielen. De leguanen voeden zichzelf als ze jong zijn nog met insecten, vruchten en planten. Volwassen leguanen zijn meestal volledig vegetarisch.

De leguaan wordt op Bonaire in beperkte mate opgegeten. In de traditionele lokale keuken komt het leguanenvlees nog weleens in de soep terecht.

leguaan