Toen ik vorige maand vanuit Kaapverdië naar Nederland terugvloog, pikte ik een verhaal op. Een jongedame vertelde dat ze tijdens een douanecontrole in Nederland op de vingers getikt is, omdat ze vanuit Bonaire een fles Cadushy likeur meegenomen had. Het leek mij een bijzonder verhaal, want een fles Cadushy likeur bevat 0,5 liter sterke drank en de limiet voor belastingvrij meenemen ligt op 1 hele liter per volwassene.
Nieuwsgierig dat ik ben, vroeg ik de dame in kwestie naar meer info over haar ervaring. Het bleek niet te zitten in de alcohol, maar in het feit dat voor deze op Bonaire gemaakte likeur cactussen gebruikt worden. Het is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) die hier fel op is. Alle cactussen vallen onder de bescherming van de CITES-overeenkomst (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora). Dit betekent dat de handel in cactussen en producten daarvan aan strikte regels is gebonden om de soorten te beschermen tegen overexploitatie.
De ambtenaar in kwestie zou vanuit de CITES-overeenkomst gehandeld hebben. Echter, voor producten die zijn afgeleid van cactussen, zoals likeuren, gelden specifieke uitzonderingen. Volgens de CITES-regelgeving zijn vruchten en producten daarvan, afkomstig van geacclimatiseerde of kunstmatig gekweekte cactussen, vrijgesteld van de verplichting tot het verkrijgen van CITES-documenten. De Cadushy distilleerderij heeft de Nederlandse douane inzage gegeven in het productieproces om te laten zien dat de cactus zelf niet in de fles zit, maar slechts de smaak.