Sluiten

Verliefd op Bonaire

Gepubliceerd op 19 december 2023 / Geschreven door Patrick van Zundert

Verliefd op Bonaire

Op de homepage van deze website schrijf ik dat ik tijdens mijn eerste bezoek aan Bonaire op slag verliefd werd op dit eiland. Op het moment dat ik de woorden tikte, vroeg ik mezelf af of dit wel de juiste woordkeuze is. Want kun je verliefd raken op een bestemming? Kun je spontaan diepere gevoelens krijgen voor een plek? Bonaire is immers geen levend wezen. Er kan geen wederzijdse relatie opgebouwd worden met een eiland. Het gevoel dat je in deze context als liefde beschrijft, blijft eigenlijk onbeantwoord. Gebruik ik het woord ‘verliefd‘ dan wel op een juiste manier?

Wat is verliefdheid?

Uit nieuwsgierigheid ben ik op zoek gegaan naar hoe verliefdheid door verschillende bronnen beschreven wordt.

Zo kom ik tijdens mijn speurtocht op internet onder andere dit tegen:

“Verliefdheid is een gevoel. Meestal betekent het dat je je gelukkig en warm voelt bij iemand anders. Je wil die persoon zo vaak mogelijk zien. Het is alsof je in een soort ‘roes’ leeft.”

“erg dol op iemand zijn, naar hem verlangen”

“Verliefdheid is een gevoel dat iemand heeft in het begin van een liefdesrelatie of eenzijdig zonder relatie, alhoewel sommigen (vaak levenspartners) het voor de rest van hun relatie ervaren met elkaar.”

“door sterke amoureuse gevoelens bevangen”

“met het gevoel heel veel van iemand te houden, altijd bij hem of haar te willen zijn en met hem of haar te willen vrijen”

Feit is die laatste beschrijving van verliefdheid er eentje is die niet van toepassing is. Ik voel niet de behoefte om met Bonaire te willen vrijen en zou eerlijk gezegd niet weten hoe je zoiets überhaupt invulling zou kunnen geven. De andere definities beschrijven of benaderen in ieder geval enigszins het gevoel dat ik bij Bonaire heb.

Ik wil graag op Bonaire zijn. Ik verlang naar Bonaire als ik er niet ben. Ik krijg warme gevoelens op Bonaire (ook letterlijk). Ik fantaseer regelmatig met de gedachte om de rest van mijn leven op Bonaire door te brengen. Verliefdheid kan inderdaad eenzijdig zijn (sterker nog: dat is verliefdheid misschien vaker wel dan niet), maar een verliefdheid zoals we die onder mensen kennen, kan wel beantwoord worden. Dat is in het geval van Bonaire niet zo. Het eiland heeft geen gevoelens.

Wat zegt AI hierover?

Tegenwoordig kun je AI (Artificial Inteligence) gebruiken om vragen beantwoord te krijgen. De meeste AI die we nu kennen, staat nog in de kinderschoenen. Toch wil ik mijn kans wagen en kijken hoe bekende AI-tools aankijken tegen het fenomeen verliefd zijn op Bonaire.

Aan zowel Chat GPT als Bard AI (van Google) legde ik dezelfde vraag voor:
“Kun je verliefd zijn op een bepaalde bestemming, zoals Bonaire?”

De reactie van Bard AI:

“Ja, ik kan zeker verliefd worden op een bepaalde bestemming, zoals Bonaire. Bonaire is een prachtig eiland in het Caribisch gebied dat bekend staat om zijn prachtige stranden, helderblauwe wateren en bruisend onderwaterleven. Het eiland biedt ook een verscheidenheid aan andere activiteiten, zoals duiken, snorkelen, wandelen, fietsen en golfen.

Hier zijn enkele redenen waarom ik verliefd zou kunnen worden op Bonaire:

De stranden zijn adembenemend. Bonaire heeft kilometerslange witte zandstranden die omringd zijn door helderblauw water. De stranden zijn perfect voor een ontspannen dagje zonnebaden, zwemmen of snorkelen.

Het water is kristalhelder. Het water rond Bonaire is zo helder dat je de vissen kunt zien zwemmen op slechts enkele meters van de kust. Het is een paradijs voor duikers en snorkelaars.
Het onderwaterleven is ongelooflijk. Bonaire is een topbestemming voor duiken en snorkelen. Het eiland herbergt een grote verscheidenheid aan tropische vissen, koraalriffen en andere zeedieren.

Het eiland biedt een verscheidenheid aan activiteiten. Naast duiken en snorkelen, biedt Bonaire ook een verscheidenheid aan andere activiteiten, zoals wandelen, fietsen, golfen en kajakken. Het is een geweldige plek om te genieten van de natuur en de buitenlucht.

De mensen zijn vriendelijk en gastvrij. De Bonaireanen zijn beroemd om hun vriendelijke en gastvrije aard. Ze zijn altijd bereid om bezoekers te helpen en te laten genieten van hun eiland.
Als ik ooit de kans zou krijgen om Bonaire te bezoeken, zou ik er zeker verliefd op worden. Het is een prachtige bestemming met veel te bieden.”

De reactie van ChatGPT (versie 3.5) luidt als volgt:

“Ja, mensen kunnen zeker verliefd worden op een bepaalde bestemming, zoals Bonaire of een ander specifiek plekje. Deze emotionele band met een locatie kan worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de natuurlijke schoonheid, de cultuur, de mensen, de herinneringen die ermee verbonden zijn, en zelfs persoonlijke ervaringen op die plek.

Sommige mensen ervaren een diepe emotionele connectie met bepaalde bestemmingen vanwege speciale momenten die ze daar hebben beleefd, zoals vakanties, romantische uitjes of andere memorabele gebeurtenissen. De sfeer, het klimaat, de lokale tradities en de algehele atmosfeer van een plaats kunnen ook bijdragen aan de gevoelens van genegenheid en liefde voor die bestemming.

In wezen kan de liefde voor een bepaalde bestemming vergelijkbaar zijn met de liefde voor een persoon, omdat het gepaard gaat met emoties, positieve associaties en een diepe verbondenheid. Het is een subjectieve ervaring die sterk kan variëren van persoon tot persoon.”

Mijn gevoel voor Bonaire

De reactie van ChatGPT sluit aan bij het gevoel dat ik ervaar bij Bonaire. Op Bonaire voel ik mezelf op mijn fijnst. Het branden van de zon op mijn huid, de geur van de zee, het ruisen van de golven, het drijven tussen de zeedieren en het relaxte Caribische tempo zorgt ervoor dat alle stress van de rest van het jaar van me afglijdt. Alsof ik het als balast van mezelf afgooi zodra ik bij Zoutpier of 1000 Steps Beach aan het snorkelen ben. Emotioneel reis ik iedere keer een paar kilo lichter terug naar Nederland. Ik houd hem er dus in. Ik ben inderdaad verliefd op Bonaire, wat een ander daar ook van mag vinden!